Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości - Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku z jesiotrem w roli głównej
Dobiega końca tegoroczny Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku. W ostatnim dniu tej imprezy na Placu Konstytucji 3 maja królował lokalny jesiotr w wersji francuskiej.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Oprócz tego można było spróbować przysmaków kresowych i konkursowych dań popisowych młodzieży suwalskich szkół gastronomicznych.
Ten dzień Jarmarku przeznaczony jest bardziej na kulinarną podróż po tradycjach Suwalszczyzny. Dziś odbywają się warsztaty kulinarne dla uczniów suwalskich szkół gastronomicznych i konkurs kulinarny, którego główną gwiazdą w tym roku jest suwalski jesiotr, ale z francuskim twistem. Wiem, że takie duże, dorodne, 12-kilogramowe sztuki zostały na to przeznaczone - opowiada Magdalena Zielińska-John z Suwalskiego Ośrodka Kultury.
Francuscy kucharze przygotowali przepis specjalnie na dzisiejszą okazję.
Nie było łatwo. My jadamy kawior z jesiotra. Natomiast sama ryba nie jest tak popularna we Francji. Najpierw tradycyjnie, podobnie jak przyrządzamy inne ryby, dusiliśmy ją w czerwonym winie. Potem przetestowaliśmy tzw. flambert cognac, to taka płonąca ryba z koniakiem. W końcu spróbowaliśmy ja przyrządzić z owocami cytrusowymi i to nam się spodobało i posmakowało - mówi szef kuchni Logan Macrez.
Posłuchać tradycyjnej muzyki i spróbować smaków Suwalszczyzny będzie można jeszcze do godziny 18:00.
| red: sk
To warzywa, które niegdyś często gościły na polskich stołach, ale dziś są niemal zapomniane. A szkoda, bo można z nich wyczarować pyszne dania, Są też doskonałym dodatkiem do mięs.
Z kiszoną kapustą, chipsem z jarmużu oraz prażoną słoninką.
Szczupak i lin z naszych jezior na pewno mają wielu zwolenników i niejeden z nas marzy, by się nimi raczyć.